blog

Marketing en Marco

Ondernemen is geweldig. Je hebt zelf iets gecreëerd. Je verkoopt iets waar je zelf volledig achter staat. Met mensen die je leuk vindt en naar je toe wil trekken. En ook het verdienen van je eigen centen is iets dat voor mij veel waarde heeft.

Voor mij is ondernemen een interessant proces. Ik ben er wel degelijk achter gekomen dat ik veel dingen ontzettend leuk vind aan ondernemen (lessen geven, financiën regelen. Dingen organiseren, vernieuwen en uitproberen). Maar er is een onderdeel waar ik slecht in ben en die ik echt niet leuk vind: marketing en promotie. Mijzelf verkopen. Van de daken schreeuwen dat mijn lessen de lessen zijn die je moet volgen. Social media. Gadver! Lange tijd heb ik gehoopt dat ik het een beetje kon negeren. Dat het ‘mond-op-mond’ zou gaan en dat mensen spontaan en miraculeus zouden verschijnen. Natuurlijk is dat niet zo. De laatste drie maanden ben ik tegen die muur aangelopen. Als ik er geen energie in steek komen er ook geen nieuwe mensen naar de yogalessen bij Gropo. Ik moet er nu helaas aan toegeven: Marketing is noodzakelijk.

Ik associeer marketing met iets negatiefs. Ik denk dat dit te maken heeft met mijn allergie voor de consumptiemaatschappij. Ik voel een knoop in mijn maag als ik door de Herestraat loop en om me heen kijk. Al die schreeuwende winkels en al die hongerige consumenten. Datzelfde gevoel heb ik als ik iets op social media post over mijn ‘supercoole, tegekke’ Movement lessen. Maar dat negatieve gevoel en die knoop is voor een groot gedeelte natuurlijk onterecht en misplaatst. Dingen zijn nou eenmaal niet zwart-wit en er zitten goede aspecten aan ons Kapitalistische systeem. De vrijheid en de mogelijkheden onder andere.

Als ik op een roze wolk stap en fantaseer hoe ik door mijn ideale droom-Herestraat loop dan zie ik bedrijven waar consumenten werkelijk iets waardevols kunnen kopen. Ze kunnen kennis kopen bij een duurzame boekenwinkel. Of wijsheid opdoen bij de filosofische praktijk. En kleding kopen bij winkels die alleen volledig gerecycled en duurzame materialen verkopen. Duurzame supermarkten hebben de markt overgenomen en worden niet meer weggestopt in tweederangs straten. De hangjongeren chillen niet meer bij McDonald’s, maar worden volledig met rust gelaten terwijl ze skaten, breakdancen, muziek maken en graffiti spuiten en zo hun avontuurlijke en creatieve geest los kunnen laten. Zelfs de bakstenen hebben hier en daar plaatsgemaakt voor bomen, gras en klimops. De nieuwe, bewuste consument verrijkt zijn leven door te investeren in zichzelf ten behoeve van anderen. En in het midden van mijn utopische Herestraat kan je Mindful Movements vinden. Een beweegschool waar je blik op beweging verandert. Waar lichaam en geest weer samen mogen komen. Waar falen niet bestaat en kwetsbaarheid welkom is. Waar je verbinding kan kopen. Verbinding met je lichaam, verbinding met anderen en verbinding met alles.

Mijn eerste podcast ooit

Erg leuk. Samen met Jesus Emilio Martinez van Movement Instinct praten we over het concept ‘Movement’.

Een super leerzame ervaring. Zo weet ik nu dat ik volgende keer beter in de microfoon moet praten. Sorry voor de geluidskwaliteit.

Ik ben benieuwd naar jullie meningen! Reageer op dit bericht door me te mailen. Laat me weten wat je ervan vond en als je een onderwerp hebt voor ons volgende podcast, zet het erbij!